Bevestigingsmateriaal

Bevestigingsmateriaal

Bevestigingsmateriaal

Van bevestigingsmaterialen kun je eigenlijk nooit genoeg hebben. Bij ons vind je een uitgebreid assortiment aan schroeven, spijkers, bouten en moeren. Bestel al je bevestigingsmaterialen gemakkelijk bij Gereedschap.nl. Zo voorkom je dat je onverwacht een schroefje of een boutje mist.

 • Gratis verzending v.a. € 25
 • Achteraf betalen mogelijk
 • Snelle levering

Er komen geen producten overeen met de selectie.

Bevestigingsmateriaal

De doe-het-zelver en de vakman, allebei hebben ze spijkers en schroeven nodig. Zonder dit soort bevestigingsmateriaal zijn het merendeel van de klussen niet uit te voeren. Van bevestigingsmaterialen kun je eigenlijk nooit genoeg hebben. Op Gereedschap.nl vind je een uitgebreid assortiment aan schroeven, spijkers, bouten en moeren. Ze zijn in vele uitvoeringen en maten te bestellen.

​Bevestigingsmateriaal categorieën

 • Schroeven
 • Spijkers en draadnagels
 • Bouten
 • Moeren
 • Bouwverankering​
 • Pluggen
 • Ringen
 • Tapes

​Schroeven

De hoeveelheid variaties in schroeven is groot. Zo zijn er al vier veel gebruikte aandrijvingen: gleufschroef, kruiskopschroef zoals philips en pozidriv, torx en inbus. De meest gebruikte schroef is die met een kruiskop. Elke klusser heeft wel een bakje met kruiskopschroeven in huis.

Spijkers en draadnagels

De spijker zou je het meest gebruikte bevestigingsmateriaal kunnen noemen. Met een hamer en spijker is bijna alles aan elkaar te bevestigen. Spijker is eigenlijk niet de juiste benaming. Waar men in de volksmond spijker zegt wordt er eigenlijk draadnagel bedoeld. Een spijker is namelijk smeedwerk, vierkant in doorsnede en taps toelopend. Draadnagels zijn gemaakt van staaldraad. Enkele soorten nagels: asfaltnagels, ankernagels, krammen, gipsplaatnagel, schroefnagel, slaghuls betonnagels, tochtstripnagels, schietnagels.

Bouten

Na schroeven en spijkers worden bouten ook veel gebruikt, vooral om zaken waar grote krachten vrij komen vast te zetten. Bijvoorbeeld houtdraadbouten bij zware houten balkconstructies of keilbouten om een balk aan een stenen muur te bevestigen. Tapbouten worden gebruikt om twee delen aan elkaar te bevestigen door een moer aan het eind van de bout te draaien.

Moeren

Bij bouten horen moeren. De meest gebruikte is de zeskantmoer. Vleugelmoeren zie je ook veel, deze worden vooral gebruikt voor dingen die je met de hand los moet kunnen maken. Voor zaken die niet snel los moeten komen gebruikt men borgmoeren. Als je een metrische bevestiging wilt maken in hout gebruik je een inschroefmoer, of rampamoer

Bouwverankering

Om dingen aan een muur of wand te bevestigen wordt bouwverankering gebruikt. Muurankers voor bijvoorbeeld een ketting, of keilbouten voor balken. Daarvoor kun je ook schroefankers, of betonschroeven gebruiken.
Chemische verankering valt ook onder de categorie bevestigingsmateriaal, hiermee zet je de bouten vast door een lijm of kit te gebruiken. Deze spuit je in het geboorde gat waarna je de ankerstang aanbrengt. Chemische verankering is extreem duurzaam en niet meer los te krijgen.

Pluggen

Pluggen zijn onmisbaar wanneer je iets aan een muur wilt vastzetten met schroeven. Door in het voorgeboorde gat een plu te doen kan de schroef zich gemakkelijk vastzetten. Voor elke toepassing of materiaal is wel een plug. Hollewandpluggen voor bijvoorbeeld een holle gipsplaatwand, of gasbetonpluggen voor wanden gemaakt van gasbetonblokken.

Ringen

Ringen zijn een vast onderdeel bij het gebruik van bouten en moeren. Een ring kan meerdere doelen dienen. Een ring helpt bij de verspreiding van de drukkracht op de verbinding over een groter oppervlak. Hierdoor vervormd de plek van verbinding niet. Voorbeeld, de carrosseriering. Een ring helpt bij het afdichten van de verbinding. Dit voorkomt het binnendringen van vocht of vuil. Bijvoorbeeld de o-ring, gemaakt van kunststof of rubber. Verder zorgt een ring voor bescherming van het te bevestigen voorwerp tegen beschadigingen tijdens het los- of vastdraaien van de verbinding. Ook zijn er ringen die voorkomen dat een moer of bout lostrilt, zoals de kroonring en veerring.

Tapes

Voor snelle bevestiging is een stuk tape een heel erg handig bevestigingsmateriaal. Het is multifunctioneel en makkelijk in gebruik. De vele toepassingen van bijvoorbeeld duct-tape zijn beroemd. Met tape kun je gaten afdichten of zaken beschermen.

 

Een ogenblik geduld a.u.b.